diumenge, 25 d’octubre del 2009

Sessió 5: Article "Actualitat literària sobre hipertext a Lletra"



En aquest link podeu llegir l'article:

http://lletra.uoc.edu/ca/tema/hipertext

Síntesi:
Aquest article de Laura Borràs ens parla de l'hipertext, que és l'eix vertebrador de les noves formes textuals, tal com els teòrics més rellevants afirmarien. És un mecanisme seductor però que pot semblar perillós i cal tenir present.

Algunes de les moltes definicions que hi ha hagut de l'hipertext són:

- Un model teòric: organització de la informació perquè es pugui llegir seguint relacions associatives i no només seqüencials.

- Una abstracció: manera ideal en la qual tota la cultura escrita produïda per la humanitat podria estar a l'abast dels usuaris en un univers telemàtic, el ciberespai.

- Una classe de programes informàtics: crear documents digitals susceptibles de ser llegits per la via de les relacions associatives.

- Els documents digitals resultants.


La literatura hipertextual i la hiperliteratura:
A partir de la noció del concepte d'hipertext, podem definir la funció de la literatura hipertextual com a base d'una estructura d'hipertextos. En canvi, la hiperliteratura és una literatura multilineal sorgida de la lectura dels seus lectors.

Opinió:
La utilització de l'hipertext va en augment. Gràcies a ell tenim accés a moltíssima informació i podem interactuar amb milions de persones d'arreu del món. Però és un concepte molt poc conegut pels amants de la lectura.
Crec que és una lectura diferent, on el text no és lineal, i per això ens proporciona entreteniment i diversió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada