dimecres, 2 de desembre del 2009

Conferència "Fer de mestra"

El primer dia de setmana d'activitats extraordinàries, el 16 de novembre, l'Eulàlia Bosch va venir a la Facultat Blanquerna a fer-nos una conferència sobre "Fer de mestra".
L'Eulàlia Bosch va néixer a Barcelona l’any 1949. És llicenciada en Filosofia (Universitat de Barcelona, 1971) i en Història (Universitat Autònoma de Barcelona, 1976). Té un llarg recorregut en l’àmbit d’educació. Destaca com a professora de Filosofia, directora i fundadora de serveis educatius i comissària d'exposicions.

Centrant-nos en la conferència va dir que li donava la impressió que fer de mestra podria ser el títol d'una sèrie de conferències, però conferències que ella fes.
La sessió constava amb pensar aquest ofici "Fer de mestra" en el marc de la ciutat.
El tema central de la conferència era: "els nens creixen"., ja que davant l'àmbit escolar tenim els nens i nenes que estant creixent constantment.
Afirmava, també, que aprendre a viure la pròpia ciutat, aprendre a viure el nostre entorn... és aprendre a viure totes les altres ciutats del món.
Si no pots arrelar al lloc on has nascut, difícilment podràs arrelar enlloc.
La complexitat de la ciutat és la unitat mínima perquè pugui créixer un nen.
Hem de conèixer la ciutat en que vivim per a poder alimentar la curiositat dels nens, per a poder-los transmetre als nens.
Els mestres hem de servir de guia pels nens que estan creixent, ja que els dóna molta confiança si els acompanyem.
L'Eulàlia ens va posar un exemple perquè ho poguéssim entendre millor. Ho va comparar amb les vaques, ja que les vaques són rumiants i quan van al prat, mengen i se'n tornen a l'estable a rumiar. Després han de buscar un altre prat perquè l'altre ja estava sec.
En el cas dels nens, l'escola és el lloc on tornar i integrar en la vida pròpia allò que hem vist fora.
Els nens són curiosos per necessitat i se'ls i veu per la seva mirada, per la seva actitud.
S'ha d'aconseguir que la curiositat sigui el centre de la porta per obrir els estudiants que creixen.
Com a conclusió va comentar que per fer de mestra s'ha hem de dedicar passió en l'estudi, ja que si no n'hi ha no ens podrem dedicar en aquest ofici.
No podem ensenyar a llegir als nens si nosaltres no som bons lectors. Per tant, fer de mestra vol dir ser acomodador, és a dir, ajudar als nens a saber quin és el seu lloc.

Reflexió:
Crec que aquesta conferència ens va servir a tots els estudiants de magisteri de la facultat, ja que l'Eulàlia va deixar molt clares les idees més importants que s'han de tenir en compte a l'hora de dedicar-nos a aquest ofici.
Va ser molt interessant i molt entenedora i penso que d'ara en endavant tindrem en compte aquests aspectes clau tan importants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada